test banner

Waterwratjes: thuja olie is de natuurlijke remedie

 • Geplaatst op
 • Door Jennifer Oerlemans-Bakx
 • 2
Waterwratjes: thuja olie is de natuurlijke remedie

Waterwratjes bij kinderen zijn oervervelend, hardnekkig en komen veel voor. Je kunt er officieel weinig aan doen maar je kind kan er rustig een jaar of langer last van hebben omdat er telkens sprake is van hernieuwde infectie. Ik stuitte bij toeval op een natuurlijke remedie die ook echt helpt! 2x per dag de wratjes aanstippen met thuja olie.

Heel veel ouders kennen dit ergerlijke probleem, opeens onstaan er heldere bultjes op je kind's gezicht, hals, oksels of billen. Het worden er steeds meer en als je denkt dat de laatste aan het indrogen is, zie je ergens nieuwe verschijnen. Het begint vaak als de kinderen op zwemles gaan. Ik vermoed dat daar ook de term waterwratjes vandaan komt, hoewel je kleine ze overal op kan lopen. 

Waterwratten worden ook wel bolhoedwratjes of luchtpukkels genoemd. De latijnse benaming is molluscum contagiosum. Ze worden veroorzaakt door een virus dat verwant is aan de pokken. Infectie met het molluscum contagiosum virus is gelukkig ongevaarlijk, je moet wel opletten dat de wratjes niet geinfecteerd raken door een bacterie. Dit kun je zien doordat het wratje er rood en geirriteerd uit gaat zien.

Een individuele waterwrat geneest spontaan binnen 2 maanden, maar omdat door contact met vingers en andere delen van de huid veelvuldig sprake is van een nieuwe infectie, kan je kind wel 6 maanden tot een paar jaar last hebben van deze irritante bultjes!


Toen mijn kind ze al een tijdje had vroeg ik er eens naar bij de natuurlijke drogist (in Venlo en omgeving is dat Rozemarijn & Thijm) en daar raadden ze me aan de waterwratjes te behandelen met Thuja olie. Onder het mom "baat het niet dan schaadt het niet, behalve in mijn portemonnee" heb ik bij hen een flesje Thurana Wrattenolie van Aromed aangeschaft en ben direct met de behandeling begonnen.

's Ochtends en 's avonds breng ik met het handige kwastje de sterk maar toch prettig geurende olie aan op elk wratje. De behandeling is snel en pijnloos. Sommige wratjes drogen al heel snel in, bij andere wratjes duurt het wat langer. Maar al met al is het eerste effect al binnen een aantal dagen merkbaar! De wratjes nemen snel af in formaat en ik heb het idee dat herinfectie ook niet meer plaats vindt. 

Thuja is een stof die wordt gewonnen uit een
bepaalde coniferensoort, de Levensboom, en wordt
al eeuwen gebruikt als ontsmettend middel en medicijn. Zijn specifieke werking tegen wratten (niet alleen waterwratjes!) is al lang bekend. Naast Thuja bevat de Wrattenolie van Aromed essentiële oliën van Tea tree, Citroen, Lavendel, Blauwe Cipres en Basilicum. De oliën van deze planten hebben allemaal een ontsmettende, schimmel- en bacteriedodende werking.

Thuja olie is ook werkzaam bij "gewone" wratten en puistjes (bij kinderen en volwassenen). Voor zover ik weet kun je het niet gebruiken bij baby's (maar ik geloof dat deze ook meestal geen waterwratjes hebben). De waterwratjes kunnen er soms wat geirriteerd uit gaan zien na behandeling, maar dat was in ons geval niet zo erg dat we de behandeling wilden stoppen. Het positieve effect weegt tegen een onschuldige huidirritatie ruimschoots op!

Toevallig heb ik de olie van Aromed gekocht maar er zijn vast meer goede merken verkrijgbaar, vraag ernaar bij je plaatselijke natuurwinkel!

Oh en wellicht ten overvloede; gebruik niet dezelfde handdoek die je voor je kind met waterwratjes gebruikt voor jezelf of een ander en laat de kids niet samen in bad zitten als je het risico zo klein mogelijk wilt maken dat je andere kind(eren) deze bultjes ook krijgen. Maar voel je niet rottig als het wél gebeurt want het is lastig te voorkomen... :) Succes! 

Reacties

 1. Jennifer Oerlemans-Bakx Jennifer Oerlemans-Bakx

  Lieve Bas,

  Er zijn een hoop kinderen ouder dan 5 die het ook hebben hoor :) in jouw link staat bij Epidemiologie het volgende: "De incidentie van mollusca contagiosa (ICPC S95) op het spreekuur van de huisarts is bij kinderen van 0-4 jaar 20 per 1000 kinderen per jaar, bij 5-9 jaar 30, en daalt sterk tot 3,7 bij 10-14 jaar."

  De grootste groep is 5-9 jaar lees ik hieruit, toch? Verder was de thuja olie maar een probeersel maar ik zie zeer snel resultaat, de afname van de wratjes waar het er voorheen alleen maar méér werden link ik daarom aan het gebruik van deze olie. Ik ben blij dat de wratjes sterk zijn afgenomen, het was een naar gezicht!

 2. Bas Bas

  Lieve Jennifer. Ook de pijn in je portemonnee kun je voorkomen door : http://download.nhg.org/FTP_NHG/standaarden/FTR/MolluscaContagiosa_text.html
  te bekijken. Dan zie je wat de achtergronden zijn met de voor en nadelen van welke therapie die je dan ook toepast.
  Waterwratjes komen alleen voor bij kinderen onder de 4 a 5 jaar. Dat betekend dat na het vijfde jaar iedereen antistoffen heeft gemaakt tegen het betreffende virus. Komen de Mollusca Contagiosa nog steeds voor na het vijfde jaar dan lijkt het verstandig je af te vragen waarom het kind geen afweerstoffen heeft. Een goed idee om dan naar de huisarts te gaan.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden