test banner

Byebye stinkende drinkbeker!

Byebye stinkende drinkbeker!

Iedere ouder kent het, die handige drinkbeker met draaidop vul je met ranja, sap of melk en hij gaat mee naar school. Binnen de kortste keren is het geen drinkbeker maar een stinkbeker! Wat je ook doet, je krijgt de stinkende drinkbeker niet fris. In deze blog wat tips en mijn definitieve oplossing.

Stinkende drinkbeker, stinkende melkbeker

Wie heeft ze niet in de kast staan? De handige drinkbekers met draaidop voor op school en onderweg. Ze zien er leuk uit, zijn onbreekbaar en sluiten (over het algemeen) goed af. Superhandig toch? Niet dus... Al na korte tijd stinkt je mepal drinkbeker een uur in de wind. Heet water, sop, het kookprogramma op je vaatwasser, geen van alle zijn ze opgewassen tegen de bedorven meur die nu de drinkbeker verpest. Alleen als je de drinkbeker consequent met water vult gaat het niet ruiken.

Natuurazijn elimineert vieze luchtjes

Of het nu een mepal drinkbeker (zie overigens mijn blog over het gevaar van melamine kinderservies), of een plastic drinkbeker is; kunststoffen, afsluitbare meeneembekers gaan allemaal stinken. Je kunt natuurlijk zoals ik al die tijd gedaan heb in de weer gaan met natuurazijn, een waar huishoudelijk wondermiddel, om de bedorven lucht uit de melkbeker te krijgen. Maar dat vergat ik dan te doen en dan stond ik in de ochtendspits nóg zonder frisse bekers.

Ik zal je wel de truc verklappen, als je de stinkende bekers een nacht laat staan in een 50/50 oplossing van water en natuurazijn met een theelepel zout trekt de vieze lucht er uit. Daarna afwassen of in de vaatwasser en ze zijn weer klaar voor gebruik. Ik denk dat ze laten schoontrekken in heet water met soda ook wel zal helpen. Maar hier moet je dus wel iedere keer op tijd aan denken!

Glas meurt niet

Hoe deden onze moeders dat toch in de tijd vóór kunststof bekers vroeg ik mij laatst
opeens af en voila!
Ik herinnerde mij ineens dat we onze melk meenamen in glazen, grondig schoongemaakte beugelflessen van Grolsch :) Hersluitbaar en van dik glas en bovenal géén stank. We bleven in die tijd nog niet over dus we namen ze niet mee naar school, maar als we gingen zwemmen of voor de boer gingen werken op het land ging dus die beugelfles mee in de rugtas.

Ik was de stinkende bekers zo zat dat ik bereid was op (stevig) glas over te stappen, ook al is er breukgevaar. Maar ik wilde niet zo'n joekel van een beugelfles meegeven aan de kinderen, nog afgezien van het mogelijk morele bezwaar dat het een ex-bierfles is, wat zou men wel niet denken! ;)

De glazen oplossing, back to basic

Ik heb het ideale formaat, stevige glazen flesje ontdekt. Met brede hals zodat overschenken een makkie is en een aluminium schroefdop. Ik heb er nu 2 in gebruik en sinds een week of 6 gaan ze 3x in de week mee in de schooltas voor het overblijven. Ze zijn dus nog niet gebroken of gebarsten (dik glas) en bovenal ZE STINKEN NIET!! Ik hoef ze alleen maar in de vaatwasser te zetten en de schroefdoppen in het bestekbakje en ze worden brandschoon zónder luchtjes en zónder dat ik hoef te leuren met azijn of soda.

Ik heb ze zelf gekocht in Duitsland bij drogist DM (we wonen dichtbij de grens) maar ze zijn ook te koop in Nederland bij de weckpotten en -flessen afdeling van bijvoorbeeld Blokker, Action, Tedi of Xenos.

Hopelijk heb ik je hiermee op weg geholpen!

Reacties

  1. Jennifer Oerlemans-Bakx Jennifer Oerlemans-Bakx

    Inderdaad Jurriet :) ook de bamboe serviesjes van Pure Kids verminderen de plastic berg, deze zijn 100% biologisch afbreekbaar! http://www.izzybizzybee.nl/nl/eten-drinken/kinderservies-sets/

  2. Jurriet Jurriet

    Bovendien help je zo mee de hoeveelheid plastic afval te verminderen..... Plastic flessen verdwijnen uiteindelijk weer op de grote vuilnishoop! Dank voor de tip, ik ga gelijk op zoek. :-)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden